Proteiini

Proteiini eli toiselta nimeltään valkuaisaine. Proteiini on tärkeä aine solujen rakentumisessa. Proteiinit huomattiin ensi kerran jo 1800-luvulla. Proteiineja saadaan esimerkiksi kalasta, lihasta ja lihatuotteista, kananmunista, pavuista, pähkinöistä ja useista maitotaloustuotteista. Proteiineja ihminen ei pysty korvaamaan ruokavaliolla mitenkään, sillä ne ovat elintärkeitä solujen rakennusaineita.

Proteiinit jaetaan perusyksiköittäin aminohappoihin, jotka taas voidaan jakaa elimistölle välttämättömiin tai ei-välttämättömiin. Ei-välttämättömiä aminohappoja elimistö ei pysty itse muodostamaan ja niiden saanti tulee turvata kaikissa ruokavalioissa.

Vähähiilihydraattipitoisen tai hiilihydraattitietoisen ruokavalion tapauksessa on otettava huomioon että proteiini toimii raaka-aineena sokerin muodostamisessa. Koko ravinnosta sen saantisuositus (virallinen) on 10-15%, mutta sen saanti eri hiilihydraattipitoisilla ruokavalioilla on huomattavasti suurempi. Hiilihydraatittomassa ruokavaliossa hiilihydraatteja juuri korvataan proteiineilla. Kylläisyysvaikutus proteiineilla on huomattavasti parempi ja nälän tunne tulee vähitellen, kun taas hiilihydraattisella ruokavaliolla nälän tunne vaihtelee suuresti. Etenkin laihduttajille lihaskudoksen menetys on pienempää syömällä riittävästi tai runsaasti proteiineja.