Kaloritaulukko

Kaloritaulukko on hyvä tapa katsoa suoraan mikä määrä missäkin elintarvikkeessa on kaloreja. Hyviä taulukoita kalorien laskemiseen ja tarkkailuun löytyy netistä paljon sekä on mahdollista ladata älypuhelimeen tai tablettiin sovellus, jolla voi seurata omaa kehitystä reaaliaikaisesti.

Ruokavalion noudattamiseen kaloritaulukko on tärkeä työkalu ja sen lisäksi kalorilaskuri sekä ruokapäiväkirja voivat olla avuksi. Kalorilaskurit ovat hyödyllisiä, sillä ne ottavat huomioon kulutuksen (myös liikunnan vaikutuksen) sekä vertaavat kulutusta saantiin. Hiilihydraattitietoista ruokavaliota (esim gluteenitonta tai vähähiilihydraattista) seuraavalle kalorit ovat myös tärkeitä, sillä suuri kalorien saanti voi haitata ruokavalion tuomia muita etuja.

Nykyiset tekniset sovellukset vaativat usein kirjautumista palveluun tai asentamista laitteelle, jolloin henkilökohtaiset tiedot lisäämällä saa enemmän irti ruokavalion seurantaan.

Alla on listattuna muutamia perus elintarvikkeita ja niiden kaloripitoisuudet. Lista perustuu kilokaloreihin (kcal) per 100g. Hedelmät ovat yleisesti vähäkalorisia (kymmeniä kilokaloreita sadassa grammassa), mutta niiden kaloripitoisuudet voivat vaihdella. Esimerkiksi viikunassa on muutama sata kilokaloria, mutta viikunoita harvoin syödään suuria määriä.

Keitetty peruna 70kcal
Ranskalaiset perunat 200kcal
Pasta 110kcal
Ranskalnleipä 200kcal
Ruisleipä 200kcal
Vaalea leipä 200kcal
Sämpylät 350kcal
Viineri 500kcal
Jogurtti 70kcal
Pyyttipannu annos 1500kcal
Iso pizza 2500kcal